Història
 
Fabricant europeu des de 1965
Canaletes és un fabricant pioner a Europa amb més de 55 anys d'experiència en el disseny i fabricació d'una àmplia gamma de fonts, dispensadors i refredadors d'aigua.

Únics fabricants amb la norma UNE 149101
Últimes notícies de premsa
 
Cargando
El director general de Canaletas i president del Prat Empresarial, Jordi Morera, va ser l’amfitri
L’entrevista del mes de maig està dedicada a Jordi Morera Queral, Director Gerent de Ca
El nou model de dispensador d’aigua Canaletas M-99IDOP és adequat per a les exigents mesures sani
L’actual crisi ha fet que moltes empreses hagin desaparegut o hagin sofert una important reducció
Jordi Morera, sosté que una de les claus del seu èxit és saber créixer escoltant les necessitats
Una de les coses que han fet més mal a les empreses són les notícies falses, normalment escampade
La forma més higiènica i innòcua d’utilitzar fonts d'aigua per beure, reomplir gots o altres re
 

Canaletas Fuentes y dispensadores de agua

Prensa

Diaris

Canaletas: un raig d’aigua fresca

Prensa
Apretar el pedal i beure a galet d’un fresc rajolí parabòlic. Una acció que repeteixen a diari les desenes de milers d’assedegats usuaris que s’atansen a una M66 de Canaletas, font pionera nascuda gairebé d’una casualitat, present en espais públics i comunitaris des de fa més de quaranta anys. 
 
EL TECNÍGRAF

Fent un petit esforç retrospectiu molts trobaríem el record, llunyà o proper, d’una font d’accionament a pedal, pica quadrada i rajolí d’aigua fresca Canaletas. Possiblement es tracti d’una M66, buc insígnia de la firma barcelonina especialista en el disseny i fabricació de fonts d’aigua refrigerada, molt habitual en els àmbits laboral i lúdic. Sovint davant d’un producte popular i longeu ens preguntem sobre l’origen, el perquè de les seves formes i les peripècies comercials que n’han escrit l’història, tot i que de vegades la realitat no satisfà les nostres ànsies d’èpica i lírica fabril. Però la simple normalitat productiva i una llarga, tranquil·la i satisfactòria presència al mercat sol ser el reflex de la feina ben feta i la innovació, efectuades sense presses i amb pas segur.

Aquest és el cas de la font M66 de Canaletas, el primer prototip de la qual començà a gestar-se el 1964. Llavors en Josep Maria Morera Surroca, instal·lador i reparador de motors elèctrics, decidí adquirir una matriu per estampar una pica en planxa inoxidable i provar sort en el territori llavors gairebé verge de les fonts d’aigua refrigerada per a ús en espais públic. Construïts els primers prototips i comprovat el correcte funcionament, Morera trobà la inspiració per batejar la creació al capdamunt de Les Rambles, i el 28 de maig de 1965 registrava la marca Canaletas per a distingir “fuentes de agua corriente refrigerada”. Començava així la singladura comercial d’una empresa, que va anar creixent constantment i sense daltabaixos. Mantenint gairebé invariable l’aspecte exterior la font va anar optimitzant-se mentre Canaletas creava nous models amb els que formar una complerta gamma. Les xifres de producció van augmentar, el petit taller esdevingué una fàbrica i el negoci familiar una societat.

Després de trenta cinc anys creixent als voltants de l’emplaçament original (uns baixos al carrer Pare Maria Claret),el 2003 la firma es traslladà a una nou i espaiós edifici industrial en un polígon al Prat del Llobregat, on des de llavors les més de 30 fonts que conformen el catàleg es dissenyen, munten i s’expedeixen en direcció als 5 continents.

Amb el consum nacional estancat després d’un parell d’anys de descens de les vendes, les exportacions creixen progressivament i mantenen viable l’empresa. La internacionalització no només ha permès incrementar les vendes: ha fet néixer nous models de font, un producte que a més d’estacional té una tipologia definida en cada contrada. Les fonts de sortidor dominen en els calorosos països mediterranis, mentre les d’aigua calenta per a les infusions ho fan al nord d’Europa.

L’electrònica ha arribat també al ram del beure, amb cèl·lules d’accionament per proximitat i l’aparició, el 2009, del model més sofisticat de la gamma, que serveix aigua freda, calenta, natural i amb gas, que inclou la bombona i la vàlvula dosificadora de gas carbònic.

A Canaletas hi treballen 24 persones. Com en moltes pimes l’organigrama no és fix, i les tasques dins d’una plantilla versàtil es distribueixen segons la càrrega de feina. L’oficina tècnica i el desenvolupament de nous productes ocupa una mitja de 4 treballadors, incloent en Jordi Morera, fill del fundador. Enginyer coneixedor del sector, és director gerent i participa activament en el disseny de les fonts i de l’utillatge per a construir-ne els components, sovint desenvolupat en la mateixa fàbrica. Controlar de principi a final el procés, des del dibuix a l’embalatge no només és una satisfacció per a una empresa de clara vocació industrial: permet satisfer encàrrecs especials i fer dissenys a mida si els clients ho exigeixen.

Un raig d’aigua fresca

Tot i que va sortir al mercat el 1965, Canaletas va trigar deu anys a patentar el disseny de la seva font. Al llarg de la seva inusualment dilatada vida ha estat sotmesa a quatre transformacions en profunditat, canvis que tot i mantenir-la productivament viable no n’han variat l’aspecte exterior ni n’han modificat l’accionament. Les primeres fonts tenien un xassís de tub que es soldava manualment i la coberta de planxa de ferro pintada. Poc a poc l’acer inoxidable va anar guanyant terreny, i el 1982 entrava en producció el model anomenat internament tot inox. El darrer redisseny data del 2010,  redueix l’estructura interior donant a la carrosseria una funció parcialment portant, adapta els components als sistemes de producció actuals i inclou un comandament per cable del pedal de vida gairebé infinita. Moltes matrius s’han arraconat, substituïdes per una combinació de punxonadores CNC i plegadores. El resultat és un temps de fabricació inferior, major flexibilitat en la producció i menor cost. La M66 actual és la més lleugera, fiable, duradora, i silenciosa de tota la nissaga.

La reconeguda robustesa de la font i la solvència que donen dècades en el mercat són els principals aliats comercials de Canaletas, però altres característiques que passen desapercebudes als usuaris són importants per a instal·lador i encarregats de manteniment. És molt importànt, per a poder beure amb comoditat i sense esquitxar-se, que el raig d’aigua caigui al mig de la característica esquena d’ase de la pica. La vàlvula encarregada d’aquesta tasca és formada per vint components, i permet la regulació del raig de forma fàcil per ajustar-lo a la pressió d’entrada de l’aigua de la xarxa.

Tot i que hi ha qui qüestiona l’estil robust i auster de la M66, és innegable que les línies rotundes de la font prismàtica s’han convertit en familiars, i el costum ha acabat per polir petits defectes de forma. Canaletas no oblida el disseny però prioritza la robustesa i la qualitat que caracteritza els seus productes, una política que els ha donat excel·lents resultats. 

https://eltecnigraf.wordpress.com/dissenyat-en-catala-2/canaletas-un-raig-daigua-fresca/
Canaletas
2017-08-31 17:34:03
Canaletas: un raig d’aigua fresca
/-ca/Blog/Canaletas%3A+un+raig+d%E2%80%99aigua+fresca/ia160
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat
... ...